Subscribe:

Ads 468x60px

Forumul     
Forumul IslamulAzi

miercuri, 18 ianuarie 2012

Cele 40 de hadisuri ale Imamului An Nawawi - hadis nr. 5



De la mama dreptcredinciosilor, Umm Abdillahi Aishah (Allah sa fie multumit de ea!), care a spus: Trimisul lui Allah (Pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa!) a zis: “Cine inventeaza in aceasta chestiune a noastra ceva ce nu tine de ea (acest lucru) este respins.”
L-au relatat Al-Bukhari si Muslim. Intr-o alta relatare de-a lui Muslim (gasim):
“Cine inventeaza in aceasta chestiune a noastra* (ceva) ce nu este (parte) a ei, (aceasta inventie) va fi respinsa.”
Acest hadis reprezinta un foarte important principiu al islamului si este un exemplu perfect de concizie si elocventa in vorbire ce-l caracterizau pe Profet. Prin atat de putine cuvinte se respinge orice inovatie (bid'ah) si pe oricine care face acest lucru. In cea de-a doua relatare, care ii apartine lui Muslim exista o porunca ferma ca musulmanul sa se indeparteze de orice inovatie aparuta in religie, indiferent daca acea inovatie ii apartine lui personal, sau a copiat-o de la altii. Adeseori unii musulmani care folosesc inovatii se scuza, spunand ca acesta este un obicei preluat de la ceilalti, fie de la parinti, stramosi sau de la cei contemporani lui.
Dar aceste inovatii se refera doar la actele de adorare, nu si la domenii precum jurisprudenta, sau scrierea Coranului intr-o carte, gramatica sau orice alt domeniu stiintific.
Lucrurile care sunt noi si care nu au fost intalnite in vremea Profetui, dar sunt in spiritul islamului, nu contrazic bazele sale, nu sunt considerate inovatii. A fost consemnat ca unii dintre companionii Profetului rosteau talbiyah in timpul hajjului diferit. De exemplu, Anas spunea: Labbayka Haqqan Haqqa Labbayka Ta'abbudan Wa sedqa”.
De asemenea, Omar, a fost cel care i-a adunat pe oameni sa implineasca rugaciunea terawih impreuna, in grup, in timp ce pe vremea Profetului, acestia faceau separat.



*Prin “aceasta chestiune a noastra” se intelege Islamul

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu