Subscribe:

Ads 468x60px

Forumul     
Forumul IslamulAzi

joi, 29 decembrie 2011

De ce avem nevoie de Islam?

Aceste răspunsuri au fost oferite de dr. Jamal Badawi în cadrul unei conferințe. Cei din public i-au adresat dr. Badawi întrebări care le aud permanent de la ne-musulmani.

Î. Dacă Islamul este bun, de ce musulmanii sunt violeți, intoleranți, înguști la minte?
R. Păi, faptul că islamul este bun este de necontestat, deoarece este calea lui Allah, revelată mai multor profeți și completată prin Profetul Muhammed (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!).
Atunci când spunem că Islamul este bun, acest lucru se datorează faptului că Allah este bun, iar Islamul a fost revelat de Allah, astfel că prin definiție este bun. Confuzia este să pui egal între Islam și musulmani. Nu este același lucru. Islamul reprezintă învățăturile lui Allah și musulmanii sunt ființe umane, precum toate celelalte. Are puncte bune și puncte rele. Ei aleg să asculte sau să nu asculte de ceea ce Allah a revelat în Islam.

Dar ceea ce pun eu la îndoială aici este stereotipia afirmației că musulmanii sunt violenți. Este ca și cum ai spune că dacă Timoty McVeigh a făcut ce a făcut, atunci americanii sunt violenți, sau mai rău, creștinii sunt violenți. Sau cele întâmplate în Gaza; masacrarea oamenilor nevinovați ne-ar determina să spunem că evreii, prin generalizare, sunt oameni violenți. Cred că ar trebui să fim drepți. Ar trebui să avem o metodologie simplă, ca atunci când vorbim despre creștinism, iudaism, islam, sau orice altă credință, să facem diferența între idealuri, norme, învățături și faptele oamenilor.

Î. De ce avem nevoie de Islam după iudaism și creștinism? Ce oferă Islamul, ceva ce să nu fi existat înainte de Islam. Dacă nu are nimic nou, de ce avem nevoie de el?
R. Coranul răspunde în mod direct la această întrebare, atunci când i se poruncește Profetului Muhammed (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) să spună: „Nu aduc ceva nou, ceva diferit de ce au învățat profeții de dinaintea mea.” De aceea este bine să spunem de la început că în Coran se spune că mesajul Profetului (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) este o continuare, combinare și perfectare a mesajului revelat de Allah profeților anteriori.
Dar cred că acea confuzie care apare aici în mintea multor oameni este lipsa de diferențiere între islam (cu i mic) și Islam (cu I mare). islam (cu i mic), în sensul său lingvistic, un cuvânt ce derivă din rădăcina s-l-m, înseamnă a ajunge în pace cu Allah, o pace lăuntrică cu tine însuți și cu celelalte creații ale lui Allah, oameni, musulmani sau nu, lumea animală, lumea vegetală și mediul înconjurător. În acest sens, de islam, este de fapt religia pe care Allah a revelat-o lui Moise, Isus, Avraam și altor profeți.
Dar întrebarea aici este referitoare la relevanța Islamului, cu I mare, este oare o repetiție a religiilor anterioare? Nu, nu este doar o repetiție. Este precum descris în Coran, că în mare parte, Coranul și învățăturile Islamului vin ca o confirmare a lucrurilor rămase intacte în revelațiile anterioare. Și acest lucru nu este o repetiție.
Dacă am folosi acest argument, atunci am putea spune că nici învățăturile lui Isus nu mai erau necesare, căci parte din învățăturile sale se regăsesc în scripturile ebraice. Și chiar și iudaismul devine inutil, mergând pe același argumente, căci parte din învățăturile sale se regăsesc în texte sacre precedente. Ele nu sunt pure repetiții sau redundanțe. Este o confirmare și o reconfirmare a esenței învățăturilor tuturor profeților. Toți profeții au repetat acest lucru, dar nimeni nu a spus că ei nu erau necesari.
În al doilea rând, și aceasta este partea cea mai importantă, Coranul spune „și păzește peste ele”, căci așa cum spune Coranul și așa cum admit unii savanți corecți creștini și evrei, că nu există nicio dovadă că ceea ce astăzi poartă denumirea de Tora este identică cu Tora la care Coranul face referire, este identică cu ceea ce profeții au predicat în vremea lor, așa cum le-a fost revelat.
Cu toții admit că Torah originală, Tabutul unde Tora originală era păstrată, a fost distrus. Știm din istorie că în timpul captivității babiloniene totul a fost distrus. Astfel că doar rabinii și cei învățați sunt cei care au încercat să o readune și să o scrie, dar nu exista Tora lui Moise, cu dovezi că ne-a parvenit în limba sa originală, nu o traducere a sa ulterioară în ebraică, să fi fost scrisă în ebraica veche, vorbită de Profetul Moise (Pacea lui Allah fie asupra sa!). Pentru cei interesați de acest subiect, pot să citească cartea scrisă de Elliot Friedman „Cine a scris Biblia?”
Acest lucru mă duce la cel de-al doilea aspect. Indiferent dacă vorbim despre scriptura ebraică ori de Noul Testament, care include cele patru evanghelii, bineînțeles, vom vedea că nu reprezintă doar învățăturile profeților. Ele includ povestiri și biografii ale acelor profeți. Includ relatări despre experiența religioasă personală a scriitorilor. Bineînțeles, unii dintre teologii lor argumentează că acestea erau de inspirație divină, dar noi credem doar în ceea ce Allah a revelat direct profeților Săi, nu și urmașilor acestora.
Noi nu considerăm afirmațiile făcute chiar și de cei mai mari companioni ai Profetului Muhammed (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) ca fiind primite prin revelație de la Allah.
Astfel, privind din acest aspect, Islamul a contribuit nu doar prin restaurarea și sublinierea adevăratelor și principalelor învățături ale lui Allah (islam), dar în același timp face diferența între revelațiile lui Allah și scriiturile altor oameni de-a lungul secolelor.
În al doilea rând, contribuția Islamului a fost aceea de a corecta deviațiile sau acele lucruri care au fost atribuite profeților ce par a contrazice cele revelate de Allah tuturor profeților. Islamul a respins doctrinele create de oameni de-a lungul timpului și care, și ele, contrazic ori nu sunt compatibile cu revelația lui Allah Preaînaltul.
În al treilea rând, Islamul a oferit o abordare holistică, combinând toate aspectele vieții: spirituale, morale și temporale, sub un singur acoperiș, oferind un mod complet de viață, autentic.
În cele din urmă, păstrarea Coranului intact este de necontestat. Coranul este singura scriptură din lume, sau cel puțin printre religiile majore ale lumii apărute înaintea Profetului Muhammed (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) care a fost păstrată în întregime, memorată de mulți oameni, scrisă în viața Profetului, sub supravegherea sa, în limba originală în care a fost revelată, nu în traduceri și care a dăinuit până în zilele noastre. Așadar, era nevoie de a încheia această eră a revelării prin restaurarea adevăratei credințe avraamice, în cea mai completă și autentică formă.

Sursa: OnIslam.net

4 comentarii:

marius spunea...

Bună ziua! Am şi eu o mică rugăminte ... Sper să nu vă deranjeze ... Aţi putea să postaţi de fiecare dată şi textul original în arabă ? Cred că ar fi o bucurie pentru multă lume (cel puţin pentru mine - sigur da). Aşa se poate învăţa şi aprofunda mult mai uşor araba. Vă mulţumesc mult mult de tot!

Unknown spunea...

Buna ziua!

Imi pare rau, dar eu traduc din engleza in romana, nu din araba. Mi-ar fi placut sa pot sa va fiu de ajutor.

Lempira Lenca Muslim spunea...

assalamu alaikum, hermana que Allah la bendiga y le ayude en todo amin me gusta lo que esta haciendo y si necesita informacion en ingles y rumano vaya a esta pagina http://www.islamhouse.com/ Que Allah guie a toda la gente rumana y aquellos que hablen rumano amin

Unknown spunea...

Wa alaikum assalam, hermano! Lo sieto que hasta hoy no veo el comentario. Te lo agradesco! Amin a todos tus du'a. Jazakumullahu khairan!

Trimiteți un comentariu