Subscribe:

Ads 468x60px

Forumul     
Forumul IslamulAzi

luni, 26 decembrie 2011

Bunele maniere – modul de reformare al societății

Bunele maniere, respectul față de ceilalți, respectarea dreptului lor au drept consecință o legătură prietenoasă între oameni, ce elimină nemulțumirile și ranchiuna din inimile lor. În acest fel inimile se purifică, se înduioșează și devin binevoitoare, încât predomină sentimentele de iubire, frăție.

Trimisul lui Allah (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) a spus: Nu face parte din comunitatea mea acela care nu îi respectă pe cei în vârstă, nu are milă față de cei tineri și nu îi cinstește pe cei învățați.. (Musnah Ahmad)

Comportamentul moral este calea care duce către știința benefică:

„O, voi cei care credeți! Când vi se spune vouă: «Faceți loc în adunări!», atunci faceți voi loc Și vă va face Și Allah vouă loc [în Paradis]! Iar când se spune «Ridicați-vă!», atunci ridicați-vă voi Și Allah îi va ridica cu [câteva] trepte pe aceia care cred dintre voi Și pe aceia cărora li s-a dat Știința, căci Allah este bine Știutor a ceea ce faceți!(Sura Al-Mujadila: 11)

O fundație solidă

Astăzi avem o nevoie atât de mare de știință benefică, care să ne conducă spre progres și demnitate, ceea ce ne lipsesc de mult timp. În același timp, acest lucru ne-ar ajuta să câștigăm mulțumirea lui Allah și o știință ce nu este rezultatul celor două inseparabile: capriciul și ignoranța. Bunele maniere ne salvează de la astfel de lucruri.

Orice student, indiferent de materia pe care o studiază, nu poate dobândi știința fără a avea bune maniere întâi. Dacă o persoană dobândește știință, fără a avea și bune maniere, această știință îl va conduce spre consecințe negative, în această viață și în viața de apoi.
De-a lungul timpului, învățații ne-au avertizat cu privire la culegerea științei de la cei cărora le lipsesc bunele maniere. Acestea sunt obligatorii fiecărui musulman, ce trebuie să le respecte în viața sa cotidiană.

Un învățat spune cândva: Dacă o persoană caută știința religiei noastre, dar îi lipsesc manierele, este posibil ca el să mintă apoi cu privire la Allah și Trimisul Său.

Cu ajutorul bunelor maniere

O altă persoană a spus: „Cu ajutorul bunelor maniere știința poate fi înțeleasă și cu ajutorul științei, faptele sunt împlinite corect.

Bunele maniere sunt necesare în relația noastră cu Allah, cu Profetul Muhammed și restul creațiilor lui Allah. În Nobilul Coran scrie: Și să spuneți oamenilor vorbe bune. (Sura Al-Baqarah: 83).

În relațiile unui musulman cu o altă persoană, fiecare dintre ei trebuie să respecte criteriile drepturilor și obligațiilor, devenind astfel obligatoriu sa cunoaștem sistemul de drepturi și obligații în relație cu ceilalți. La acest lucru se referă bunele maniere.

Dar acest lucru nu poate fi dobândit decât prin acumulare științei. Unii ar spune că bunele maniere sunt și ele se supun celor cinci reguli ale șariei: ceea ce este obligatoriu, ceea ce este interzis, ceea ce este recomandat, ceea ce este permis și ceea ce este neplăcut.

Prin bunele maniere, musulmanul își cunoaște obligațiile în ceea ce privește actele de adorare, acțiunile zilnice, interacțiunea cu ceilalți și propriul comportament. Profetul Muhammed (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) a spus: Allah să se îndure de cel care este milostiv când vinde, când cumpără și când trebuie să primească banii ce i-a împrumutat. (Al-Bukhari)

Bunele maniere sunt imaginea unei națiuni: sunt necesare bune maniere pentru ca cei tineri să îi respecte pe cei în vârstă, ca un student să își respecte profesorul, ca un profesor să își respecte elevii, copiii să își respecte părinții, ca soții să se respecte între ei. Profetul (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) a spus: Nu face parte din comunitatea mea cel care nu îi respectă pe bătrâni, nu are mila față de cei tineri și nu îi cinstește pe cei învățați. (Musnad Ahmad)

Bunele maniere sunt rezultatul propovăduirii profeților, mijlocul către orice virtute și sunt scopul pentru care profeții au fost trimiși, rezultatul chemării lor. Profetul a spus: „Am fost trimis să completez bunele maniere.” (Musnad Ahmad) și Un credincios ajunge prin manierele sale la nivelul celui care a postit și apoi s-a rugat întreaga noapte. (Musnad Ahmad). Nu există nimic mai greu în talere, în Ziua de Apoi, decât bunele maniere.” (Abu Dawud).  „Garantez o casă în Paradis celui care părăsește o discuție aprinsă chiar dacă are dreptate, o casă în mijlocul Paradisului celui care nu minte, nici măcar în glumă și o casă pe treptele cele mai înalte ale Paradisului celui care are bune maniere.” (Abu Dawud)

Dobândirea bunelor maniere

Când îți dai seama de valoarea bunelor maniere în Islam și cum Islamul acordă o mare importanță acestora, atunci realizezi că dobândirea bunelor maniere constă în două etape:

-          - Manierele pe care copiii le învață de la părinți
--       -  Manierele dobândite de fiecare persoană la maturitate

Părinții sunt datori să îi învețe pe copii manierele de bază, astfel încât acestea devin o parte integrantă a vieții lor, căci le pot dobândi cu ușurință în timp ce cresc. Dacă aceste bune maniere lipsesc din educația unui copil, acestuia îi va fi mult mai greu să le dobândească la maturitate.

„O, voi cei care credeți! Păziți-vă pe voi înșivă ș familiile voastre de un Foc ale cărui vreascuri sunt oamenii și pietrele. (Sura At-Tahrim: 6)

Ibn Abbas, atunci când a comentat acest verset, a afirmat că a-ți păzi familia de Foc înseamnă a-i educa și a-i învăța bunele maniere.

Manierele necesare unui adult sunt cele care le completează pe cele de bază și reformează sufletul. Cu un suflet sănătos, corpul este sănătos și întreaga sa viață este sănătoasă.

„Izbândește cel care-l curățește [sufletul] și pierdut este cel care-l strică! (Sura Ash-Shams: 9-10)

Islamweb.net - http://www.islamweb.net

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu