Subscribe:

Ads 468x60px

Forumul     
Forumul IslamulAzi

joi, 13 octombrie 2011

Cele 40 de hadisuri ale Imamului Nawawi - hadis nr 2




Umar (Allah să fie mulțumit de el!) a spus: „Într-o zi, în timp ce eram cu Profetul (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!), a apărut printre noi un bărbat îmbrăcat în haine extrem de albe, cu păr foarte negru. Nu se vedeau pe el urmele nici unei călătorii și nici unul dintre noi nu îl cunoștea.

S-a așezat aproape de Profet (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!), și-a lipit genunchii de genunchii și și-a pus palmele pe coapsele Profetului și a spus: «Muhammed, spune-mi despre Islam.» Trimisul lui Allah a răspuns: «Islamul înseamnă să mărturisești că nu există altă divinitate în afară de Allah și Muhammed este Trimisul Său, să împlinești rugăciunea (salah), să plătești zakatul, să postești în luna Ramadan, să mergi în Pelerinaj la Casă (Kaaba, în Mekkah), dacă găsești mijloacele să o faci.» Bărbatul a spus: «Ai grăit adevărul»

Ne-am mirat de felul cum l-a întrebat și apoi a spus că răspunsese corect, dar el a continuat: «Vorbește-mi despre credință / iman». El (Trimisul lui Allah) a răspuns: «Înseamnă să crezi în Allah și îngerii Săi, Cărțile Sale, Trimișii Săi și în Ziua de Apoi, în destin (qadar), bun sau rău.» El (bărbatul) a spus: «Ai grăit adevărul.»

Apoi el (bărbatul) a spus: «Spune-mi despre Ihsan». El (Trimisul lui Allah) a răspuns: «Înseamnă să Îl slujești pe Allah ca și cum L-ai vedea, căci chiar dacă tu nu Îl vezi, El te vede.» El a spus: «Vorbește-mi despre Ceas.» El (Trimisul lui Allah) a răspuns: «Despre acesta, cel întrebat nu știe mai multe decât cel care întreabă.» Astfel, el a spus: «Vorbește-mi despre semnele sale (adică ale venirii sale).» El a răspuns: «Acestea sunt faptul că o sclavă dă naștere stăpânei sale și îi vei vedea pe ciobanii desculți, dezbrăcați, nevoiași (întrecându-se) în ridicarea de clădiri înalte.» Atunci omul a plecat.

Am așteptat ceva timp, apoi el (Trimisul lui Allah) a spus: «’Umar, știi cine era cel care punea întrebări?» I-am răspuns: «Allah și Trimisul Său știu mai bine.» El a răspuns: «Acela era Gibril. A venit să vă învețe religia voastră.»”
[Muslim]


Context
Imamul Muslim spune: Către sfârștiul vieții sale, lui Abdullah ibn ’Umar (fiul lui ’Umar ibn al-Khattab) i s-a adus la cunoștință că o nouă sectă a apărut în Iraq, Ei se numea Al-Qadariah și respingeau destinul / al-qadar. Astfel, Abdullah ibn ’Umar a relatat acest hadis care menționează destinul ca unul dintre stâlpii credinței, pentru a contrazice concepțiile greșite ale acestei secte.

Învățături
Acest hadis ne învață despre manierele de a căuta cunoașterea:
  • Trebuie să fim curați și să purtăm haine curate
  • Trebuie să ne așezăm cum trebuie și aproape de cel care vorbește
  • Să punem întrebări pentru a înțelege mai bine
  • Să căutăm știință din cele mai potrivite surse
Metoda de a cunoaște prin punerea de întrebări:
  • Întrebările pe care le punem trebuie să fie pline de înțeles, pentru ca răspunsul să ne ofere informații de preț și acțiuni benefice
  • A pune întrebări bune va avea drept rezultat și predarea. Cei care sunt prezenți atunci când se pune o întrebare, vor învăța și ei din răspunsul întrebărilor puse. Astfel cel care pune întrebări îi învață pe cei care ascultă.
  • Când Ibn Abbas, unul dintre cei mai mari savanți dintre companioni a fost întrebat cum și-a dobândit știința, el a răspuns: cu o limbă iscoditoare și o inimă meditativă
  • În multe hadisuri, Profetul (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) însuși începea prin a pune întrebări, înainte de a împărtăși din cunoștințele sale
  • În Coran există peste 1200 de întrebări, pentru a servi diverse scopuri, pentru a provoca mintea cititorului și a o obliga să mediteze în timp ce citește
În hadisul de mai sus, Profetul (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) definește Islamul, adică cei cinci stâlpi, ca fiind acțiuni ale membrelor, Imanul ca fiind asociat cu credința – acțiunea interioară a inimii și Ihsanul ca fiind cel mai înalt nivel la care se poate ajunge. Dar primele două definiții pot fi schimbate între ele – câteodată islamul poate fi folosit pentru a descrie acțiuni interioare și imanul poate defini acțiuni exterioare. Există câteva hadisuri în care Profetul (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) menționează peste 70 de acțiuni care fac parte din iman.

Concluzie
Acest hadis conține totul despre Islam: cei cinci stâlpi ai Islamului, credințele care compun imanul, ajungerea la cel mai înalt nivel al imanului, care este al-ihsan, manierele de a căuta știința și de a-i învăța pe alții.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu