Subscribe:

Ads 468x60px

Forumul     
Forumul IslamulAzi

duminică, 2 octombrie 2011

Increde-te in Allah

Nu te mai ingrijora. Altcineva a avut grija deja de treburile tale in locul tau.”

Bizuinta pe Allah (tawakkul) este unul dintre cele mai importante concepte islamice care poate fi interpretat gresit si ar putea, drept consecinta, sa duca la rezultate nedorite. Aceasta interpretare gresita ar putea duce si la unele devieri sau inovatii in religie. De asemenea, ar putea duce la un esec, atat pe plan spiritual, cat si pe plan mundan. Cand iti lasi lucrurile in grija unui om necinstit, neglijezi mijloacele de a-ti castiga existenta, ori renunti definitiv la munca, tu deviezi de la calea bizuirii pe Allah (tawakkul) si intri intr-o alta stare, de apatie (tawaakul).

Exista o diferenta considerabila intre a te bizui pe Allah si a te ingrijora, aceeasi diferenta intre mijloace si rezultate. Prin acestea ne referim ca exista o diferenta intre munca, reprezentata prin stradania de a ne atinge scopurile, prin depunerea efortului si dedicarea unui timp anum si rezultatul muncii, concretizat prin evenimente, cifre, rezultate. Rolul nostru este acela de a ne stradui si a ne baza pe Allah. Nu trebuie sa te ingrijorezi cu privire la procesul de oranduire a lucrurilor, caci Allah este singurul care le oranduieste. “Cel care orânduiește toate lucrurile?” (Sura Yunus: 31). Noi trebuie sa facem tot ce ne sta in putinta si sa lasam restul in grija lui Allah. Cand Profetul Muhammed (Pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa!), cand a dorit sa dea un exemplu despre bizuinta pe Allah, el a spus: “Daca v-ati bizui toti pe Allah, si ar trebui sa o faceti, Allah s-ari fi ingrijit de voi ca si de pasari, care se trezesc dimineata infometate si se intorc cu stomacul plin pe inserat.” (Autentificat de Al-Albani).

Noi suntem precum pasarile. Pasarea nu asteapta pe o ramura de copac toata ziua, asteptand graunte. Ci ea se misca de pe o ramura pe alta, pana gaseste hrana. Pasarea trebuie sa se straduiasca sa obtina grauntele, dar grija ca ea sa o gaseasca este a lui Allah.

Asadar, noi ar trebui sa ne luam toate masurile si sa lasam rezultatul in grija lui Allah. Unii musulmani, chiar si cei practicanti si credinciosi – nu isi iau masurile necsare, stau in moschee tot timpul si cer de la oameni bani si mancare. Ei sustin ca oranduiala nu le apartine. Argumentul lor este corect, dar ei trebuie sa se bizuie pe Allah, lucru imposibil daca nu a apelat la toate mijloacele pentru a-si atinge scopurile.

Este relatat ca un barbat obisnuia sa stea in moschee toate ziua, atgumentand ca se dedica pe el insusi si timpul sau adorarii lui Allah. Profetul a intrebat despre cel care il intretinea. I s-a raspuns ca fratele sau avea grija de el. Profetul a raspus: “Fratele sau este mai bun decat el.” Omar ibn Al Khattab i-a sfatuit pe cativa oameni care stateau in moschee si spuneau: “Noi ne bizuim pe Allah” cu o zicala: “Din cer nu ploua cu aur si argint.”

Daca o persoana nu se poate descurca in ciuda faptului ca a apelat la toate masurile necesare, aceasta este o stiuatie adecvata de a se bizui pe Allah. Daca te-ai straduit, dar nu ai reusit, ai putea sa spui: “O, Allah, m-am straduit cat am putut, nu am lasat nicio piatra neresaturnata, ce sa fac? In acest moment, iti pui intr-adevar increderea in Allah.

Ceea ce nu corespunde cu increderea in Allah este sa nu faci nimic, sau sa nu apelezi la toate mijloacele posibile pentru a reusi. Unii oameni intentionat nu apeleaza la toate mijloacele. Catoeodata insa Allah este Cel care ii ascunde omului mijloacele prin care acesta poate reusi, ori ii ia puterea de a apela la aceste mijloace, pentru ca el sa se intoarca spre Allah si sa se increada in El. Acesta este un dar nepretuit de la Allah.

Increderea lui Allah nu contravine planificarii, intreprinderea studiilor de fezabilitate, studiilor de piata etc. Acestea, planificarea, studierea, organizarea, fac parte din mijloacele la care trebuie sa apelam pentru a ne asigura ca am depus orice effort posibil pentru a reusi. Daca esti comerciant, trebuie sa faci un studiu de fezabilitate si sa iti faci unele calcule. Daca pierzi, acesta a fost destinul de la Allah. Daca ai castigat, este tot din destinul lui Allah. Nu trebuie sa te ingrijorezi pentru rezultate. Sa castigi sau sa pierzi, sa reusesti sau sa esuezi, nu este preocuparea ta.

Chiar si in chestiunile religioase, cum ar fi propovaduirea, actele de adorare, tu trebuie doar sa iti faci partea ta si restul sa lasi in seama lui Allah. De exemplu, tu ii indemni pe oameni sa faca fapte bune, dar indrumarea este lasata in seama lui Allah. Allah spune: Nu e treaba ta, [o, Muhammed], călăuzirea lor [a celor nelegiuiți pe calea cea bună], căci Allah călăuzește pe cine voiește El și orice bunuri dați voi ele sunt pentru sufletele voastre.” (Sura al-Baqarah: 272)

El spune de asemenea spune:

Tu, [Muhammed], nu călăuzești pe cine-ți place, ci Allah călăuzește pe cine voiește și El îi cunoaște mai bine pe cei ce se lasă călăuziți.” (Sura Al-Qasas: 56)


Cine iti ofera toate mijloacele de subzistenta? Cine planuieste reusita ta? Cine decide rezultatul? Allah Preainaltul. Asadar, daca cineva a facut deja ceva pentru tine, de ce sa te duci sa faci si tu acelasi lucru? Este un lucru foarte simplu si rational. Daca exista un specialist intr-un anumit domeniu, ce face ceva pentru tine, nu se cuvine sa te duci sa faci si tu acelasi lucru. Dar daca Cel care face lucrurile pentru tine este Însuși Allah?


Sursa: OnIslam.net

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu