Subscribe:

Ads 468x60px

Forumul     
Forumul IslamulAzi

luni, 10 octombrie 2011

3 cai de a atinge fericirea

Fericirea este scopul ultim al oricarui om, din toate mediile de viata, fie ca este un filosof cu un intelect superior, fie ca este un muncitor nescolit – fiecare dintre noi se straduieste sa gaseasca fericirea si cauta mijloace prin care sa evadeze din grijile acestei vieti.
Cu toate acestea, majoritatea oamenilor reusesc sa dobandeasca doar fericirea partiala sau o fericire superficiala, care le ofera o usurare temporara a problemelor.
Pentru a cauta fericirea nemuritoate, care va conduce omul catre adevaratul succes, omul trebuie sa isi pastreze mintea si inima deschise, la fel ca inteleptul care este in cautarea devarului si il adopta imediat.
1- Cel mai important mijloc de a ajunge la fericire este credinta puternica si implinirea faptelor bune:
Pe cel ce face o faptă bună - bărbat ori femeie - și este credincios îl vom dărui Noi cu o viață bună. Și Noi îi vom răsplăti pe ei după [faptele] cele mai bune pe care le-au săvârșit. (Sura An-Nahl: 97)
Allah a primis ca oricine are o credinta puternica si implineste fapte bune va avea o viata fericita si va fi rasplatit in Viata de Apoi, cea eterna.
Motivul pentru acest lucru este evident: aceia care au o credinta puternica, care ii indeamna spre fapte bune, reformeaza inimile si rafineaza manierele, au o baza solida, spre care se pot intoarce in orice situatie, chiar daca acasta este una care aduce fericire sau tristete.

Profetul (Pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa!) a descris calitatile unui adevart credincios, atunci cand a spus:

Minunata este situatia celui credincios. Intreaga lui situatie este buna si acesta este doar cazul celui credincios. Daca este binecuvantat cu prosperitate, el ii multumeste lui Allah si acesta este un lucru bun pentru el si daca o nenorocire se abate asupra lui, el este statornic si acest lucru este bun pentru el.” (Muslim)
El ne-a spus ca rasplata unui credincios va fi multiplicata de multe ori, indiferent daca ceea ce I se intampla il bucura sau il intristeaza.
2. Este ocupat cu fapte benefice si dobandirea stiintei folositoar
Fiind ocupat cu acest lucru, inima sa este deturnata de la orice provoaca suferinta si tristete in asa masura incat poate uita aproape complet de propriile griji si nefericirea proprie, inseninandu-se si vitalizandu-se.
3. Se concentreza pe actualele sale indatoriri, fara sa devina nelinistit in ceea ce priveste viitorul si nu se plange de trecut.
De aceea Profetul cauta adapost la Allah de intristare si neliniste. De obicei, o persoana se intristeaza din cauza a ceea ce s-a intamplat si nu poate fi schimbat si se ingrijoreaza pentru ceea ce urmeaza sa i se intample.
Un supus credincios al lui Allah trebuie sa traiasca pentru momentul de fata, sa se concentreze si sa faca tot ceea ce ii sta in putinta sa isi foloseasca timpul chibzuit. Acest lucru ii va spori sansele de a-si indeplini toate indatoririle si de a elimina stresul si nelinistea.
Atunci cand Profetul facea o ruga sau ii indemna pe oameni sa se roage pentru un anumit lucru, ii indemna si sa depuna un efort de a obtine acelea pentru care se rugau. Profetul sas a spus:
Dati-va silinta sa faceti ceea ce este benefic pentru voi, bizuiti-va pe Allah, nu fiti lenesi si nu spuneti, atunci cand o greutate vine asupra voastra: “Daca as fi facut asta si asta, as fi obtinut asta si asta”, ci spuneti “Acesta este destinul lui Allah si El face ceea ce doreste”. Cand spuneti “daca”, deschideti poarta lui Sheitan (pentru a provoca nemultumire).”
(Muslim)

Sursa: OnIslam.net

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu