Subscribe:

Ads 468x60px

Forumul     
Forumul IslamulAzi

marți, 11 octombrie 2011

Cele 40 de hadisuri ale Imamului Nawawi - hadis nr 1

Hadis nr 1 - Faptele stau in intentii



A fost relatat de conducătorul dreptcredincioșilor, Abu Hafs Umar bin al-Khattab, (Allah să fie mulțumit de el!): „L-am auzit pe Trimisul lui Allah, (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) spunând:


Într-adevăr, [răsplata] faptelor stă în intenţii, iar fiecare va obţine ceea ce intenţionează; cel care emigrează de dragul acestei lumi, o va dobândi, sau daca emigrează de dragul unei femei, se va căsători cu ea; astfel emigrarea lui este pentru ceea ce a intenţionat. ”

(Consemnat de Al Bukari și Muslim)

Acest hadis a fost spus de Profet (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) când un bărbat a emigrat din Mekka la Medina, în timpul Hijrei, pentru a se căsători, nu de dragul Islamului.

Acesta este considerat a fi unul dintre cele mai importante hadisuri în Islam.
Imamul Shafi’i a spus: Acest hadis reprezintă o treime din cunoștințele legate de islam, care are legătură cu aproximativ 70 de subiecte de jurisprudență.
Imamul Ahmad a spus: Islamuil se bazează pe trei fundamente:
  • Hadisul nr 1, citat mai sus
  • Hadisul nr 5: Dacă cineva introduce în islam ceva ce nu ține de el, acesta va fi respins.
  • Hadisul nr 6: Cu adevărat, ceea ce este permis este evident, ceea ce este interzis este evident,
Niyyah / intenția, are două înțelesuri:
  • intenția înainte de un act de adorare
  • consimțirea.




Cel de-al doilea înțeles este cel vizat aici.



Profetul (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) începe hadisul cu principiul – acțiunile sunt judecate după intenții, apoi dă trei exemple. Aceasta este metodologia Profetului (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!). Exemplele ajută la ilustrarea principiului, astfel încât să fie mai ușor pentru oameni să înțeleagă că pot aplica principiul la alte situații similare.
Cele trei exemple cuprind unul pozitiv (emigrarea de dragul lui Allah și a Trimisului lui Allah) și două negative (de dragul câștigurilor lumești și căsătoria)
Hadisul subliniază ikhlas (sinceritatea – a fi sincer și cinstit cu Allah Unicul, a face o faptă doar de dragul lui Allah). Ikhlas este una din condițiile ca faptele bune să fie acceptate. Cealaltă condiție este ca ele să fie făcute în conformitate cu shariah.
Pentru a atinge nivelul de ikhlas, trebuie să evităm asociaționismul (a-i face asociați lui Allah, ceea ce cauzează lipsă de sinceritate).
Pentru a obține ikhlas trebuie:
  • să facem fapte bune – cu cât facem mai multe fapte bune, cu atât ne apropiem de Allah și cu atât vom fi mai sinceri
  • înainte de a face orice faptă, trebuie să căutăm ilm (cunoaștere) – faptele noastre trebuie să fie îndrumate de cunoaștere, astfel să le putem face în conformitate cu shariah.
  • Să nu dăm impresii false celorlalți., să îi facem să creadă că fapta făcută de noi este bună, în timp ce ea nu este
  • Imamul Ahmad a spus: înainte de a face orice, verifică-ți intenția – întreabă-te înainte de a face o faptă – o fac de dragul lui Allah?



Ibn Al Qayyim spune: Orice faptă poate avea trei defecte:
  • Să fim conștienți că alții ne observă faptele
  • Să așteptăm ceva în schimb pentru fapta noastră
  • Să fim satisfăcuți de fapta noastră



Ce se întâmplă dacă ne schimbăm intenția în timp ce facem o faptă? Ibn Rajab a spus că în conformitate cu savanții, dacă intenția de la sfârșitul săvârșirii unei fapte este aceeași cu cea de la început (adică a fost făcută de dragul lui Allah), orice schimbare care s-a petrecut între cele două moment va fi inshallah iertată sau nu va conta. Dar dacă cele două intenții sunt diferite, atunci trebuie să ne căim.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu