Subscribe:

Ads 468x60px

Forumul     
Forumul IslamulAzi

vineri, 25 noiembrie 2011

Influența rugii asupra destinului

Întrebare: Poate ruga să influențeze destinul/predestinarea?

Răspuns:

În Islam, ruga (du’a) este esența adorării, așa cum se afirmă într-o relatare (hadis) autentic. Predestinarea (Qadar) este unul din stâlpii credinței în Allah, căci Profetul (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) a menționat, atunci când a fost întrebat de îngerul Gibril / Gavril despre iman (credință): Credința înseamnă să crezi în Allah, îngerii Săi, scripturile Sale, trimișii Săi, în Ziua de Apoi și să crezi în predestinarea divină, cea bună și cea rea. (Relatat de Muslim)

Dr. Atiyyah A. Lashin, Profesor de Jurisprundenta la Universitatea Al Azhar, afirmă:
„Predestinarea (Qadar) este de două feluri:
-Predestinarea necondiționată
-Predestinarea condiționată.

Ruga nu are nimic a face cu primul tip, în timp ce o poate modifica pe cea de-a doua. Acest verdict se bazează pe relatarea care spune: „Nimic nu poate modifica destinul, în afară de rugă (du’a)”. Musnad Ahmad, Vol. 5, Hadid nr. 277; Sunan At-Tirmidhi, vol 3, hadis nr 139; clasificat drept hasan / bun de Al-Albani în Sahih Al-Jami, hadis nr 7687)

Lămurind mai mult acest subiect, dr. Muzammil Siddiqi, fostul președinte al Societății Islamice din America de Nord și membrul consiliului de jurisprudență din America de Nord, răspunde: Ruga are o putere foarte mare, poate schimba multe lucruri. Trebuie să ne rugăm mereu la Allah și nu trebuie să ne pierdem speranța că rugile noastre vor fi acceptate. Ruga este cel mai important act de adorare. Acest lucru nu înseamnă că oamenii au putere, ci înseamnă că Allah Atotputernicul are putere și El poate face orice El dorește. Ruga reprezintă recunoașterea și acceptarea dependenței noastre față de Allah Preaînaltul și credința noastră profundă că El poate schimba orice. Sunt multe versete în Coran și mult relatări care subliniază importanța și necesitatea rugii. Profetul (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) a spus: Ruga este de folos pentru lucrurile care s-au întâmplat și pentru lucrurile ce nu au avut loc încă. Necazul se abate dar ruga îl înfruntă și se poate să continue să lupte între ei până în Ziua de Apoi. (Consemnat de Al-Hakim)
Într-o altă relatare, se spune că Profetul (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) a zis: Nimic nu poate schimba destinul, în afară de rugă (du’a). Această relatare a fost consemnată în mai multe culegeri de hadisuri, de către Imam Ahmad, Ibn Hibban, Al-Hakim și Ibn Majah. Majoritatea savanților îl considerăun hadis acceptabil.

Nu există nicio contradicție între credința noastră în puterea rugii la Allah și credința noastră în predestinare.

Predestinarea absolută nu se schimbă, dar cea condiționată se poate schimba dacă sunt îndeplinite condițiile. Cu toate acestea, este important să ne fim mereu conștienți că orice lucru este prezent în preștiința lui Allah Atotputernicul. Știința lui Allah nu se schimbă, chiar dacă destinul condiționat o face. Allah Preaînaltul ne spune în Coran: Allah șterge sau întărește ceea ce voiește și la El se află mama Cărții. (Sura Rad: 39).

Sursa: OnIslam.net

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu