Subscribe:

Ads 468x60px

Forumul     
Forumul IslamulAzi

sâmbătă, 26 noiembrie 2011

Dificultatile hadisurilor

Una din problemele cu care noi musulmanii ne confruntam si pe care trebuie sa o rezolvam, este aceea ca ne grabim sa aruncam ceea ce nu intelegem. Si aici ma refer la hadisuri (relatari profetice). Nu toate hadisurile, dar multe.

Multi musulmani, in ciuda cunostintelor netemeinice in autentificarea hadisurilor pe care le poseda, se grabesc sa anuleze unele hadisuri pe care le este greu sa inteleaga. Astfel, cu mare usurinta declara a fi false sau slabe hadisuri despre care au impresia ca sunt in conflict cu alte hadisuri pe care le cunosc bine, le-au memorat si aceasta este cu adevarat o problema.

Asadar, care este raspunsul corect al unui musulman cand vede un hadis a carui autenticitate ii este greu sa o confirme? Fiind la inceputul drumului nostru ca musulmani, noi ar trebui sa nu ne grabim sa atacam un hadis, fara a avea un motiv intemeiat. Exista savanti in domeniul stiintei hadisurilor, care studiaza si acest aspect al lor, autenticitatea. Astfel ar trebui sa apelam la ei pentru a verifica acuratetea acestora si acest lucru a fost usurat de-a lungul timpului. Exista doua mari culegeri de hadisuri: Sahih Bukhari si Sahih Muslim, exista baze de hadisuri unde ele pot fi verificate. Putem intreba un invatat musulman, fie mergand la moschee, fie pe internet. Si acest indemn a fost foarte bine lamurit in traditia Profetului (Pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa!)

Toate acestea sunt logice si evidente, dar problema este ca multi musulmani nu urmeaza acest traseu simplu. De exemplu, daca esti la scoala sau la facultate si ai o nedumerire, stii unde sa te duci sa iti rezolvi dilemele: iti intrebi profesorii, te duci la biblioteca, iti intrebi parintii, pana aflii raspunsurile de care ai nevoie. De asemenea, atunci cand in domeniul in care lucrezi apar necunoscute, te adresezi oamenilor de stiinta sau specialistilor in domeniu.

Intr-adevar, nu spun ca toti musulmanii nu se adreseaza niciodata invatatilor atunci cand au nedumeriri referitoare la un hadis, dar faptul ca multi musulmani nu se consulta cu invatatii musulmani atunci cand gasesc un hadis care ii nedumereste este un lucru serios, caci acestia resping relatari ale Profetul doar pentru ca li se pare ca nu sunt corecte.

De asemenea, fiecare dintre noi trebuie sa citeasca cu atentie textul hadisului, sa se fereasca sa isi foloseasca imaginatia pentru a completa golurile sau a completa ceea ce nu este specificat clar. De asemenea, nu ar strica sa caute si alte traduceri ale aceluiasi hadis, caci noi, majoritatea, ne bazam pe traduceri, unele dintre acestea fiind fidele, altele continand poate si erori.

In plus, toate relatarile vin de la Profet, care a trait acum 1400 de ani in Peninsula Araba. Asadar, unele hadisuri contin referiri la elemente specifice epocii Profetului, denumiri de plante, feluri de mancare, unitati de masurare, nume, referiri la anumite evenimente din vremea Profetului, obiceiuri din acea vreme si asa mai departe, acest lucru explicand de ce nu intelegem cu usurinta, avand nevoie de o documentare mai profunda.

La toate acestea se adauga si faptul ca Profetul Muhammed era Trimisul lui Allah, caruia Allah i-a oferit prin revelatie stiinta asupra necunoscutului, devenind uneori greu sa ne imaginam sau sa intelegem sensul unor hadisuri (spre exemplu cele referitoare la Viata de Apoi, Inviere, Rai, Iad etc

Si Allah stie mai bine!

Preluat, cu unele modificari de pe islam-responses.com


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu