Subscribe:

Ads 468x60px

Forumul     
Forumul IslamulAzi

vineri, 25 noiembrie 2011

Cele 40 de hadisuri ale Imamului An-Nawawi - hadis nr 4




De la Abd Ar-Rahman 'Abdullah ibn Mas'ud (Allah sa fie multumit de el!), care a spus:

“Ne-a povestit Trimisul lui Allah (Pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa!) - iara el este sincer si demn de crezare, (urmatoarele):

“Cu siguranta ca fiecare dintre voi este strans, la facerea lui, in pantecele mamei sale cam patruzeci de zile, in forma unei picaturi, apoi devine un cheag (de sange) pentru aceeasi perioada, apoi este o bucata de carne pentru aceeasi perioada, apoi este trimis ingerul, care ii insufla sufletul si caruia ii sunt poruncite patru lucruri: sa-i scrie inzestrarea, sorocul, fapta si daca (va fi) fericit sau nefericit. Pe Allah, in afara caruia nu exista nci un Dumnezeu, unul dintre voi face ce fac cei (care au intrat) in Paradis, pana ce intre el si Paradis ramane o distanta de numai un brat, insa ce i-a fost scris e scris dinainte si face precum au facut cei (care au intrat) in Iad si intra si el. Cu siguranta ca unul dintre voi face ce fac cei (care au intrat) in Iad, pana ce intre el si Iad ramane o distanta de numai un brat. Insa ce i-a fost scris e scris de dinainte si face precum cei (care au intrat) in Paradis si intra si el.”

L-au relatat al-Bukhari si Muslim.

Afirmatia lui Ibn Mas'ud ca Profetul “este sincer si demn de crezare” inseamna ca atunci cand Profetul vorbea, el era cinstit si sincer, iar ceilalti credeau orice venea de la el sub forma revelatiei. Inca din secolul al VIII-lea savantii au interpretat ca afirmatia Profetului ca “ fiecare dintre voi este strans, la facerea lui, in pantecele mamei sale cam patruzeci de zile, in forma unei picaturi” inseamna ca fiecare zigot se formeaza dupa ce Allah impreuneaza in pantecele femeii celulele reproducatoare ale femeii si barbatului, care initial erau separate si raman unite sub forma zigotului timp de 40 de zile, ceea ce este remarcabil luand in considerare cunostintele omenirii in acea perioada si inca o dovada a faptului ca Profetul avea o revelatie divina.

In continurare, evolutia embrionului, care trece la faza de cheag, de bucata de carne, este extrem de precisa, iar faptul ca este corecta este dovedita de oameni de stiinta din zilele nostre (spre exemplu in cartea Human Development scrisa de Dr Keith Moore).

In ceea ce priveste afirmatia “unul dintre voi face ce fac cei (care au intrat) in Paradis” putem intelege ca o persoana poate sa implineasca fapte bune pana ce va fi la un brat distanta de Paradis, dar, ceea ce fusese anterior scris in destinul sau (Qadar) va distruge faptele sale bune si va intra in Iad. Daca analizam in jurul nostru, vom observa ca schimbarea omului din bine in rau este mai rara, in timp ce schimbarea din rau in bine este mai des intalnita, ceea ce este o forma a Milei lui Allah, Acela a carui Mila nu cunoaste limite.

Acesta este unul dintre hadisurile care statorniceste credinta in destin. Noi credem ca tot ceea ce se intampla este conform destinului scris deja de Allah si orice se intampla numai cu voia lui Allah – atat ceea ce este bine, cat si ceea ce este rau.
Intr-un alt hadis se stabileste faptul ca o persona nu trebuie sa inceteze sa faca fapte bune, bazandu-se pe faptul ca destinul sau a fost deja scris, ci trebuie sa indeplineasca ceea ce a fost prescris pentru el in Coran si in Sunnah. Caci pentru cei carora Paradisul a fost scris, Allah le fa usura implinirea faptelor bune si invers, asa cum Allah Preainaltul a spus in Coran:

“Cât despre cel care dăruiește și are frică [de Allah] și crede în răsplata cea frumoasă, aceluia îi vom ușura Noi [calea] către bucurie. Cât despre cel care este zgârcit și caută să se îmbogățească și tăgăduiește răsplata cea frumoasă, aceluia îi vom ușura Noi [calea] către ceea ce este cel mai greu.” (Sura al-Layl: 5-10)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu