Subscribe:

Ads 468x60px

Forumul     
Forumul IslamulAzi

joi, 17 noiembrie 2011

Cum să dezvolți legăturile familiei tale cu Nobilul Coran


Unul dintre cele mai prețioase daruri ale lui Allah Preaînaltul pentru omenire este revelarea Nobilului Coran și reprezintă sursa de îndrumare a unui musulman. Citindu-l, ascultându-l, memorându-l, recitându-l putem cu adevărat beneficia de el în această viață și în Viața de Apoi. Așadar, este foarte important ca fiecare musulman să își folosească timpul și să facă din citirea Coranului o activitate zilnică și de familie, căci într-adevăr Coranul va mărturisi pentru tine sau împotriva ta în Ziua de Apoi. Dar cum putem să integrăm în mod practic Coranul în viața noastră și mai ales cu familiile noastre?
Coranul și familia
Fă din citirea Coranului un eveniment de familie și o parte a zilei prețioasă, nu o sarcină. Creează entuziasm și bucurie în jurul timpului pe care tu și familia ta îl petreceți cu Nobilul Coran. Zilele devin din ce în ce mai ocupate și timpul zboară, de aceea trebuie să stabilești o perioadă anume pe care să o petreci cu familia ta și Coranul, chiar dacă este vorba de citirea a două pagini după rugăciunea de dimineață (fajr), pentru început, și apoi puteți crește acest timp după ce ați făcut din acest lucru un obicei.
Citirea, recitarea, memorarea, înțelegerea și implementarea Coranului
Citirea Coranului ne îmbunătățește intelectul, căci mulți dintre noi citesc într-o limbă/alfabet ce nu ne este familiară, acest lucru reprezentând o provocare și exercițiu pentru minte. Este de asemenea o activitate plăcută de strângere a familiei în jurul recitării Coranului, contribuind în același timp la testarea și îmbunătățirea memoriei fiecăruia dintre membrii familiei. La acestea se poate adăuga și citirea traducerii sensurilor Coranului sau a explicațiilor versetelor pentru a înțelege mai bine ceea ce citim. În plus, putem alege o lecție sau două din versetele citite și putem discuta împreună cu familia despre diverse modalități de implementare a acestor lecții în viața noastră de zi cu zi (de exemplu salutul, hrănirea săracilor etc.). Căci, la urma urmei, scopul Coranului nu a fost doar acela de a fi recitat, ci implementat în comportamentul musulmanului, iar Profetul Muhammed (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) a fost un Coran viu.
Unii copii (și adulți) se chinuie să citească din Coran, dar răsplata este îmbelșugată chiar dacă ne poticnim – și răsplata este chiar și mai mare dacă suntem răbdători și perseverenți, cu voia lui Allah. Soluția este pur și simplu să citim mai mult, chiar dacă este greu la început – cu cât citești mai mult, tu sau copilul tău, cu atât îți va fi mai ușor și te vei obișnui cu limba arabă, iar cititul va deveni din ce în ce mai fluent.
Profetul Muhammed (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) a spus: „Într-adevăr, acela care citește din Coran frumos, fluent și corect se va afla în compania nobililor și supușilor îngeri. Cât despre cel care recită cu dificultate, poticnindu-se la versete, va avea o răsplată dublă. (Al-Bukhari și Muslim)
El (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) a spus: „Coranul este un mijlocitor, i s-a dat permisiunea să mijlocească și pe bună dreptate se crede în el. Cine îl pune în fața lui, îl va conduce către Paradis; cine îl pune în spatele său, îl va conduce către Iad.” (Un hadis autentic cules de At-Tabari, relatat de Ibn Mas’ud)
Această relatare subliniază importanța acordată Coranului în viața noastră, căci va constitui un ghid pentru noi în această lume și un mijlocitor în Ziua Judecății, când vom da socoteală pentru faptele noastre. Dacă neglijezi Coranului și nu îi recunoști importanța, atunci ai fost avertizat cu privire la consecințele acestui fapt.
Învață-i pe cei din comunitate despre Coran
Othman (Allah sa fie multumit de el!) a spus că Profetul (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) a spus: „Cei mai buni dintre voi sunt aceia care învață Coranul și îi învață și pe alții. (Al-Bukhari)
Dacă ai cunoștințele necesare, poți să predai Coranul – de exemplu poți să fii voluntar la o școala islamică sau la o moschee / centru islamic / loc de rugăciune, pentru a preda alfabetul arab, tegiuid (știința citirii din Coran) sau memorare. Răsplata este atât de mare.
Învață-ți copiii de mici
Înscriindu-i pe copii la cursuri de Coran sau cursuri de Islam, îi putem ajuta să dobândească ceea ce le este necesar atât în această viață, cât și în viața de apoi și chiar le oferim șansa ca ei la rândul lor să îi învețe pe alții când vor fi mai mari. Oferindu-i copilului cunoștințe despre Islam și Coran este cel mai bun cadou pe care i-l poți da copilului.
Dobândirea cunoștințelor la o vârstă fragedă e ca și cum ai grava în piatră. – Hasan al-Basri
Dar niciodată nu este prea târziu pentru a învăța despre Islam sau a învăța să citiți din Coran. Pentru a avea un exemplu chiar din țara noastră, să ne uitam la zecile de femei din Constanța și nu numai care au învățat să citească din Coran după ce au trecut de 50-60 de ani și citesc fluent.
Oferiți motivație și îndemnuri copiilor
Încurajându-i și motivându-i pe copii îi ajută la creșterea încrederii în sine și îi face să se simtă speciali. Dacă au memorat foarte corect o sură, atunci se cuvine să-i lăudăm pemăsură, să îi premiem și să-i încurajăm să continue cu alte sure. Putem chiar, pentru a-i premia pentru cunoștințele dobândite, să organizăm o masă cu întreaga familie, cu cei apropiați și să îi pregătim ceea ce lui îi place mai mult.
Coranul este leacul nostru, îndurarea noastră, îndrumătorul nostru – și cum am putea să avem succes dacă respingem izvorul de înțelepciune, îndrumare și reușită? Trebuie să ne străduim să ne implicăm familia în activități benefice, de dragul lui Allah Preaînaltul.
Sursa: productivemuslim.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu