Subscribe:

Ads 468x60px

Forumul     
Forumul IslamulAzi

sâmbătă, 26 noiembrie 2011

7 sfaturi pentru a-ți controla mânia

 Un bărbat a venit la Profet (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) și i-a cerut un sfat. Profetul (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) a spus:
„Nu te înfuria.” Bărbatul a continuat să îi pună aceeași întrebare Profetului și acesta îi răspundea mereu la fel, ceea ce însumează toate atitudinile și comportamentul frumos. „Nu te înfuria.” (Bukhari)
În timp ce nu poți evita furia altor oameni sau atitudini agresive, cu siguranță poți trata astfel de situații într-o manieră înțeleaptă și productivă.
Furia poate fi precum focul. Nu poți stinge focul cu alte scântei ori turnând combustibil pe el – focul nu face altceva decât să crească și să îi mistuiască pe toți cei din jur, inclusiv pe tine. În timp ce, dacă ai turna apă pe foc, el măcar s-ar micșora, dacă nu s-ar stinge complet. Adoptarea unei atitudini calme și tolerante poate combate furia la fel cum apa stinge focul.
Reacționând calm și tolerant față de o situație tensionată ar putea părea pasivitate – dar cui îi pasă? Dacă dorești să alimentezi focul, situația probabil va escalada și îți va scăpa de sub control. Nimeni nu contestă că adoptarea unei atitudini calme într-o situație tensionată necesită foarte mult auto-control, ceea ce de obicei este „dificil”.
Avem aici câteva sfaturi pentru a evita mânia, care și-au dovedit eficiența în timp:
1.   Trebuie să înțelegi că furia nu este o chestiune de putere sau abilitate
„Cel puternic nu este acela care poate lupta, ci acela care se poate controla la mânie.” (Al-Bukhari)
2.   Privește furia ca pe o infecție
Păstrează distanța față de cei iuți la mânie, indiferent cât de mult se inflamează atunci când se enervează sau motivul pentru care o fac. Nu reacționa intr-o manieră care denotă ură, căci făcând acest lucru nu obții decât exacerbarea furiei și exasperare.
3.   Nu ezita să îți amâni reacția
Acest lucru nu îți va șifona reputația și nici nu îți va afecta imaginea. Poți oricând să te retragi din aceste discuții, indiferent dacă acestea se poartă fața în față, ori sunt la telefon, în mediul social și poți reacționa mai târziu, atunci când ești pregătit psihic să tratezi în mod pozitiv situația.
4.   Păstrează mereu în minte binele comunității musulmane
„Nu vă înfuriați unul pe celălalt și nu vă invidiați, nu vă îndepărtați unul de altul și fiți supuși lui Allah, frați. Nu este permis ca un musulman să-l evite pe fratele său mai multe de trei nopți.” (Muwatta Imamului Malik)
5.   Reacționează printr-o afirmație menită să tempereze situația
De exemplu: „Înțeleg ce simți, știu că probabil ești supărat etc.” Încearcă să îi deturnezi atenția celui supărat de la motivele care l-au adus în această stare.
6.   Câteva cuvinte amabile pot avea un efect surprinzător
Schimbarea întregii situații într-un ton plăcut va ajuta să calmeze tensiunile. Pe de altă parte, cuvintele aspre atrag după sine răzbunarea. Ai grijă la cuvintele folosite, căci ele pot determina tonul întregii situații.
7.   Nu te transforma și tu în acea persoană
Dacă urăști atitudinea unei persoane care este furioasă, îți poți da seama că reacționând într-o manieră dură te va transforma într-o persoană asemănătoare ei, așa că mai bine ai avea grijă.
Fii puternic și fă în așa fel încât să păstrezi situația sub control. Fii înțelept. Autocontrolul este cheia calmării celuilalt.
A fost relatat că „Profetul nu a reacționat niciodată din cauza a ceva ce i s-a întâmplat lui, ci doar dacă legile lui Allah erau încălcate și atunci reacționa de dragul lui Allah.”
Rămâi mereu înțelept și aplică virtutea răbdării, care este principala ta unealtă de a evita atitudinile agresive sau mânioase.
Nu uita, relațiile si atitudinile pe care le cultivi in viața ta vor avea un impact asupra productivității tale. Așa că trebuie să rămâi pozitiv si evită orice situație negativă.

Sursa: productivemuslim.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu