Subscribe:

Ads 468x60px

Forumul     
Forumul IslamulAzi

miercuri, 18 ianuarie 2012

Cele 40 de hadisuri ale Imamului An Nawawi - hadis nr. 7



De la Abu Ruqayya Tamim ibn Aws Ad-Dari (Allah să fie mulțumit de el!), care a spus: „Profetul (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) a zis:
«Religia este chemarea către ceea ce este mai bun și condamnare a ceea ce este stricat / nasihah.»  Noi l-a întrebat: «A cui?» El a răspuns: «A lui Allah, a Cărții Sale, a Trimisului Său, a imamilor musulmanilor și a norodului lor»”

Consemnat de Muslim

Acesta este singurul hadis relatat de Tamim Ad-Dari (Allah să fie mulțumit de el!). Cuvântul nasihah este un cuvânt cu un înțeles profund și complex, al cărui înțeles implică a-i dori celui pe care îl sfătuiești ce este mai bun. Acest cuvânt este cel mai concis și elocvent din limba arabă, care să exprime acest lucru, neexistând unul asemănător care să redea același înțeles, la fel cum cuvântul al falah (izbândă) exprimă, precum nici un alt cuvânt în limba arabă binele din această lume și din lumea de apoi.


Înțelesul afirmației Profetului (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) „Religia este nasihah” este acela că principalul stâlp al religiei constă în conceptul de nasihah. Aceasta este similară cu afirmația Profetului: Hajjul este Arafah, însemnând că principalul stâlp al Pelerinajului este șederea pe platoul Arafah.

Apoi Profetul (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) a detaliat față de cine trebuie să existe sinceritate și ascultare, începând cu Allah, credința sinceră în El, în atributele sale, îndepărtarea de orice păcat, iubirea de dragul lui Allah și îndepărtarea de alțți de dragul lui Allah. Oamenii trebuie să il asculte pe Profet (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!), să îl iubească și să îl respecte, trebuie să respecte Cartea ce El a revelat-o Trimisului Său. Prin imamii musulmanilor se face referință la cei care conduc prin diferite mijloace musulmanii și care, în cazul în care nu sunt tirani, trebuie ascultați. Dacă aceștia sunt nedrepți, musulmanii au îndatorirea de a le readuce aminte dreptatea și blândețea față de cei pe care îi conduci. În ultima parte Profetul (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) face referire la restul oamenilor, față de care avem îndatorirea de a-i povățui, de a-i îndemna la bine și a-i opri de la rău.

Un comentariu:

Trimiteți un comentariu