Subscribe:

Ads 468x60px

Forumul     
Forumul IslamulAzi

miercuri, 18 ianuarie 2012

Cele 40 de hadisuri ale Imamului An Nawawi - hadis nr. 6



De la Abu Abdullah An-Nu’man, fiul lui Bashir (Allah să fie mulțumit de ei!), care a spus: „L-am auzit pe Trimisul lui Allah (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) spunând:

«Ceea ce este permis este clar, iar ceea ce nu este permis este clar, dar între cele două sunt chestiuni îndoielnice, despre care mulți nu știu. Astfel, cel care evită lucrurile îndoielnice, își curăță religia și onoarea, dar cel care cade în lucrurile îndoielnice, va cădea [în cele din urmă] în ceea ce este interzis, precum păstorul care pășunează în jurul unui sanctuar, aproape pășunând din el. Cu adevărat orice rege are sanctuarul său și sanctuarul lui Allah este ceea ce a interzis. Într-adevăr, în corp există o bucată de carne, care dacă este sănătoasă, tot corpul este sănătos, iar dacă este bolnavă, întreg corpul este bolnav. Cu adevărat, aceasta este inima. ”
Consemnat de Al-Bukhari și Muslim

Acest hadis reprezintă unul din cele mai importante principii ale Șeriei, așa cum se cunoaște deja că Abu Dawud As-Sijistani a spus: Islamul se bazează pe patru hadisuri”, iar aceste este unul dintre ele. Exista un consens între învățați asupra statului important al acestui hadis.


Afirmația Profetului (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) Ceea ce este permis este clar, iar ceea ce interzis este clar, dar între cele două se află chestiuni îndoielnice” implică faptul că toate chestiunile intră în trei categorii:

-          - cele pe care Allah le-a făcut clare ca fiind permise, cum ar fi acest verset:
„Astăzi vă sunt îngăduite vouă cele bune. Mâncarea celor cărora li s-a dăruit Scriptura vă este îngăduită și vouă, iar mâncarea voastră le este îngăduită și lor. [Vă sunt îngăduite] femeile virtuoase, dreptcredincioase, dar și femeile virtuoase ale acelora cărora le-a fost dăruită Scriptura înaintea voastră, dacă le dați zestrea, cu contracte de căsătorie, fără să preacurviți și fără să le luați de țiitoare". (Sura Al-Ma’ida: 5)
-         - cele pe care Allah le-a interzis, cum ar fi cele din acest verset:
„Vă sunt oprite [pentru căsătorie] mamele voastre, fiicele voastre, surorile voastre, mătușile voastre după tată, mătușile voastre după mamă… ” (Sura An-Nisa: 23)

De asemenea, în mod clar interzise sunt cele pentru care Allah a stabilit o limită sau a asociat o pedeapsă la ele ori o amenințare.

-          Cele îndoielnice sunt cele care par a se opune Coranului și Sunnei celui care nu a studiat religia și nu poate da un verdict clar de permis sau interzis, iar în acest caz este bine să se ferească de ele din credință.

Afirmația Profetului (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) despre care mulți oameni nu știu înseamnă că mulți nu știu verdictele date de șeria asupra acestor chestiuni. Cu toate acestea, cei învățați pot asocia aceste chestiuni cu alte principii ce trebuie urmate și să ajungă astfel la un verdict prin care se poate spune că o anumită chestiune este permisă sau nu.

Afirmația: dar cel care cade în chestiunile îndoielnice, va cădea [în cele din urmă] în ceea ce este interzis” poate fi privită din două unghiuri:

-          Cel care nu se teme de Allah și își îngăduie lucrurile îndoielnice, va ajunge să practice și lucrurile interzise, devenind indulgent cu ele. La fel, savanții au spus că păcatele mici duc la păcatele mari.

-          Acela care adeseori își îngăduie lucrurile îndoielnice, de fapt se asuprește singur, căci inima sa este privată de lumina cunoașterii și lumina pioșeniei, ajungând în cele din urmă să facă lucruri interzise fără să își dea seama.

Iar afirmația Profetului (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!): „Într-adevăr, în corp există o bucată de carne, care dacă este sănătoasă, tot corpul este sănătos, iar dacă este bolnavă, întreg corpul este bolnav. Cu adevărat, aceasta este inima” subliniază importanța păstrării inimii curate, căci o inimă curată înseamnă un corp sănătos. Noi trebuie mereu să căutăm modalități prin care să ne purificăm inima de păcate și de boli, pentru a putea avea un corp sănătos și o credință intactă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu