Subscribe:

Ads 468x60px

Forumul     
Forumul IslamulAzi

luni, 26 decembrie 2011

Schimbarea numelui după convertire


 Marea majoritate a savanților musulmani, de-a lungul istoriei noastre, afirmă că obligația schimbării numelui după convertirea la islam intervine DOAR dacă numele celui convertit are un sens negativ, un înțeles ce îl leagă de politeism sau necredință, așa cum era numele unuia dintre companioni, Abdul Shams (supus Soarelui, dintre cei care adorau Soarele). De multe ori întâlnim tendința oamenilor ca atunci când cineva se convertește să îl/o îndemne să își schimbe numele, ceea ce nu este o învățătură islamică, din moment ce Profetul Muhammed (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) a păstrat majoritatea numelor companionilor așa cum erau: Omar, Talha, Khadijah etc.
Unele dintre aceste persoane, cu nume simple, comune pentru cei din regiunea respectivă, au devenit mari conducători ai comunității. Salman este un nume persan și Profetul (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) a fost martorul convertirii lui Salman și niciodată nu i-a sugerat să își schimbe numele. Profetul a schimbat acele nume care aveau o însemnătate ce contravenea învățăturilor islamului sau care denumeau trăsături negative:
1.   Aasiyah (păcătoasă) a devenit Jamilah (frumoasă)
2.   Abdul Shams (adorator al Soarelui) a devenit Abdur Rahman (supus Celui Milostiv)
3.   Haram (interzis) a devenit Halal (permis)
4.   Thalim (asupritor) a devenit Rashid (bine călăuzit)
5.   Harb (răzoi) a devenit Muslim (supus lui Allah)
Acest lucru s-a lămurit complet în timp ce mă aflam împreună cu un shaikh în Egypt. El m-a întrebat cum mă cheamă și i-am răspuns că mă cheamă Yahya, la care el a răspuns: „Imposibil! Nu te poate chema Yahya”. Am încercat să îi explic circumstanțele care au dus la schimbarea numelui meu, la care el mi-a răspuns: Ai greșit.
El mi-a dat două motive pentru care nu trebuia să îmi fi schimbat numele și de ce ar trebui să folosesc în continuare numele de John.
1.   Islamul ne îndeamnă la cel mai profund respect pentru părinții noștri, musulmani sau nu. Acest lucru este clar în diferite versete coranice și multe relatări ale Profetului (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!). Singura situație în care trebuie să ne împotrivim părinților este atunci când ei ne îndeamnă la ceva ce duce la un mod de viață greșit. Schimbându-ți numele nu doar șterge sau invalidează prima interacțiune a lor cu tine ca părinți, dar le dă impresia că te desparți de familie, rupi legăturile de familie.
2.   Atât timp cît numele tău nu înseamnă nimic rău, acesta reprezintă cel mai bun de a propovădui islamul (dawah). Când oamenii văd că Matt, Dave, Robert, Sarah, Lisa, Emily sunt musulmani, atunci islamul nu mai este „acea religie străină, așa cum adeseori este perceput.
Bineînțeles, dacă o persoană este cunoscută de mult timp sub un nume, este greu să se mai întoarcă la primele său nume. Ideea acestui articol este aceea că schimbarea numelui nu face parte din Sunnah Profetului ce trebuie respectată după convertire. Dacă o persoană alege să își schimbe numele, este dreptul ei să facă acest lucru, dar trebuie să fie alegerea ei, să nu i se impună acest lucru.
Și Allah știe mai bine!

Sursa: suhaibwebb.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu