Subscribe:

Ads 468x60px

Forumul     
Forumul IslamulAzi

joi, 13 octombrie 2011

Descoperindu-ne propriile defecte

Sa incerci sa-ti descoperi defectele, este mai bine decat sa incerci sa descoperi tot ceea ce iti este ascuns.”

Se poate ca o persoana sa porneasca pe calea lui Allah cu bine . Dar, din nefericire, se poate sa se simta incantat de el insusi, ori sa simta ca ii face un favor lui Allah si sa uite faptul ca are multe defecte.

Un om credincios,care a facut o serie de fapte bune, a facut rugaciuni voluntare, poate sa ajunga la concluzia ca trece printr-o faza de renastere spirituala. Apoi, poate sa creada ca este capabil sa simta sau sa vada nevazutul sau sa aiba acea privire patrunzatoare, despre care Profetul a spus: “Fiti atenti la privirea patrunzatoare a celui credincios, caci el vede lumina lui Allah” (At-Tabarani). De aceea este mai bine sa ne uitam la propriile nostre defecte inainte sa cautam defectele altora. Daca o persoana crede ca nu are defecte, atunci cu siguranta exista o problema, caci defectele fac parte din natura umana. Numai Allah are atributele cele perfecte, marire Lui. Si pe cat de perfect este Allah, pe atat de imperfecti suntem noi oamenii. “Spune: “Dacă voi ați avea vistieriile îndurării Domnului meu, voi le-ați păstra de frică să nu le cheltuiți, căci omul este zgârcit!” (Sura Al-Isra: 100)

Fiecare dintre noi trebuie sa depuna un efort pentru a-si analiza caracterul si a-si descoperi cu sinceritate defectele.

Ar trebui sa stim, de asemenea, ca omul nu se va putea purifica complet, dar trebuie sa faca ce ii sta in putinta. In incercarea de a-si rezolva problemele si defectele de caracter, omul va dobandi una dintre cele mai importante trasaturi ale celui credincios, modestia. Pe masura ce sufletul este purificat, dublat de modestie, cel credincios poate sa isi inalte credinta si poate chiar dobandi acea renastere spirituala dupa care tanjeste. Exista cateva metode prin care oricine isi poate vedea propriile defecte.

  1. Critici – daca cineva te critica, gandeste-te de doua ori la criticile sale. Se poate ca o critica sa ma ajute sa imi descopar defectele? Trebuie sa iei in considerare orice critica, venita din partea oricui, chiar daca vin de la persoanele cu care nu te intelegi bine. Trebuie mereu sa te intrebi: ce pot invata eu din asta?

  2. Prieteni. Un bun prietene te ajuta sa iti descoperi defectele atunci cand iti ofera un sfat sincer. Omar ibn Al Khattab a spus: “Allah sa aiba mila de cel care imi spune defectele.” Omar considera ca atunci cand o persoana iti spune despre unul din defectele tale, iti ofera de fapt un cadou. Un prieten adevarat vine la tine direct si iti spune intr-un mod frumos despre defectele tale. Tu esti dator sa analizezi cuvintele spuse de prietenul tau, sa iti recunosti defectele si sa incerci sa iti indrepti comportamentul.

  1. Incercarile. Cand este suspus unei incercari, unui examen, acesta va revela defectele si neajunsurile tale. Allah spune: “Oare nu bagă ei de seamă că în fiecare an sunt încercați o dată sau de două ori? Și cu toate astea, ei nu se căiesc și nici nu-și aduc aminte!(Sura At-Tawba: 126)

Ne rugam la Allah sa ne ajute sa ne descoperim defectele si sa le indreptam. Ne rugam la Allah sa ne ierte, caci El este cel mai Darnic. 

Sursa: OnIslam.net

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu