Subscribe:

Ads 468x60px

Forumul     
Forumul IslamulAzi

luni, 3 octombrie 2011

Cei sapte aflati la Umbra lui Allah in Ziua de Apoi - partea intai

In Ziua Invierii, toti oamenii care au trait vreodata vor fi adunati in fata lui Allah pentru a astepta judecata Sa, pentru tot ceea ce au facut sau au spus de-a lungul vietii lor.
In acest timp, soarele se va apropia foarte tare de oameni (conform unor relatari pana la aproape o mila de oameni).
Oamenii vor dori sa se puna la adapost de caldura soarelui, dar nu va exista umbra sau adapost si cu totii vor incepe sa transpire pe cat au pacatuit. Cu cat este mai pacatoasa o persoana, cu atat va transpira mai rau.
Cu toate acestea, in acest timp, sapte grupuri de oameni care sunt mentionate in relatarea de mai jos vor fi complet imuni caldurii soarelui si nu vor avea niciun discomfort.
Acestia vor fi lipsiti de aceasta grija caci se vor bucura de singura umbra disponibila in acea zi, umbra lui Allah. Ei se vor bucura de aceasta onoare datorita pioseniei si supunerii in fata lui Allah pe cand se aflau in aceasta viata.
Profetul Muhammed (Pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa!) a spus:
Exista sapte pe care Allah ii va adaposti la Umbra Sa in Ziua in care nu va exista alta umbra in afara de cea a Lui: un conducator drept, un tanar care a crescut adorandu-l pe Allah, un om a carui inima este atasata de moschee, doi oameni care se iubesc unul pe altul de dragul lui Allah, intalnindu-se si despartindu-se pentru asta, un barbat care este imbiat de o femeie frumoasa si bogata, dar el spune: “Mi-e teama de Allah”, un om care da de pomana si ascunde acest lucru, astfel incat mana sa stanga nu stie ce da de pomana mana sa dreapta si un om care l-a pomenit pe Allah pe ascuns, incat ochii sai au lacrimat.” (Al-Bukhari si Muslim)
In aceasta relatare frumoasa, Profetul a vorbit despre mici acte de adorare care au ca rezultat o rasplata enorma: umbra in Ziua in care nu va exista alta umbra in fara de Umbra Lui, adica Umbra Tronului Sau.
Acest lucru poate nu pare atat de important, dar reflectati la una din urmatoarele relatari:
In Ziua Invierii, soarele se va apropia de oameni, pana ce intre el si ei va fi o distanta de o mila. Oamenii vor fi scaldati in transpiratie pe cat au pacatauit, unii pana la glezne, altii pana la genunchi, altii pana la talie, iar altii vor avea transpiratie pana la gat (si spunand acestea, Profetul isi punea mana spre gura).” (Muslim)
Haideti sa examninam acum caracteristicile si virtutile acestor sapte categorii de oameni care vor fi demni de o pozitie atat de inalta in Ziua Adunarii
1. Un conducator drept
Conceptul de dreptate in Islam este foarte important, un concept pe care atat conducatorul, cat si cel condus, trebuie sa il aplice in toate actiunile sale, fara exceptie. Dreptatea inseamna sa dai fiecaruia dreptul meritat: musulman sau nemusulman, ruda sau strain, prieten sau dusman.
Allah spune: Să nu vă împingă ura împotriva unui neam să nu fiți drepți! Fiți drepți, căci aceasta este mai aproape de evlavie!” (Sura Al-Ma'idah: 8)
Din nefericire, chiar daca admitem acest lucru in teorie, il uitam foarte repede in practica. Astfel ca atunci cand vorbim despre prietenii nostri, despre cei dragi noua, ii laudam peste masura, dar atunci cand vorbim despre cei cu care am avut unele confruntari, nu putem gasi nimic bun la ei si nu facem altceva decat sa fructificam aspectele lor negative.
Profetul a spus: “Allah nu binecuvanteaza un neam daca printre ei cel slab nu isi primeste dreptul.” (At-Tirmidhi)
Conceptul de dreptate este cel mai important pentru conducator, deoarece el este responsabil pentru cei pe care ii conduce si este cel mai important dintre cei care impart dreptatea in locul pe care-l conduce. De aceea, conducatorului i s-a facut o mentiune speciala, ca fiind unul dintre cei sapte care vor fi onorati cu Umbra lui Allah.
2. Un tanar care a crescut adorandu-l pe Allah
Un mare savant, Imam Ayyub as-Sakhtiyaani a afirmat: “Din succesul unui tanar face parte faptul ca Allah il indruma catre un invatat al Islamului (de la care va invata si el).” Intr-adevar, este o mare binecuvantare de la Allah ca un tanar sa fie indrumat catre adorare si se intovaraseste cu cei drept-credinciosi, caci tanarul este cel mai tentat si cel mai vulnerabil la incercarile, cu potential de a se indeparta de la calea cea dreapta.
Li se spune: “Esti tanar o singura data!” si de acea multi musulmani din ziua de azi isi irosesc tineretea, gandindu-se ca se vor ruga, vor purta hijab, vor merge la pelerinaj etc atunci cand vor fi batrani, ca si cum li se garanteaza lor viata indelungata de catre Allah. Ce bine ar fi daca am lua seama la sfatul Profetului cand a spus: “Bucurati-va de cinci inainte de cinci: de tinerete inainte sa imbratraniti, de sanatate inainte sa va imbolnaviti, de bogatie inainte sa saraciti, de timpul liber inainte sa fiti ocupati si de viata inainte de moarte”. (Al-Hakim)
3. Un om a carui inima este atasata de moschee
Exista o incurajare ferma in traditia Profetului ca barbatii sa se roage in moschee, iar rasplata asociata cu acest lucru este enorma. Nu numai ca o astfel de persoana ar putea sta la Umbra lui Allah in Ziua de Apoi, dar:
El nu va face un pas catre moschee, fara ca rangul sau sa se inalte cu un pas si un pacat de-al lui sa-i fie sters. Apoi, cand se roaga, ingerii nu prididesc sa se roage pentru el, cat timp se afla in locul de rugaciune, spunand: “O, Allah, trimite binecuvantarile Tale asupra lui, O, Allah, ai mila de el...” (Al-Bukhari)
Trebuie subliniat, cu toate acestea, ca in ciuda tuturor relatarilor care ii incurajeaza pe barbati sa fie atasati de moschee, ca ele nu sunt menite sa transforme Islamul intr-o religie inchisa in moschee, asa cum multi isi inchipui. Dar moscheea trebuie sa se afle in centrul comunitatii musulmane, iar rolul celor care se ocupa de moschee este vital in acest sens. Ei sunt cei in principal responsabili sa faca din moschee un refugiu primitor pentru musulmani.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu