Subscribe:

Ads 468x60px

Forumul     
Forumul IslamulAzi

marți, 27 septembrie 2011

Daca Profetul Muhammed ar trai azi in Europa - partea 1

Imamul Ahmad Saad, de la moscheea North London Central Mosque din Marea Britanie a realizat o serie de 6 articole (deocamdata) in care si-a imaginat ce ar fi daca Profetul Muhammed (Pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa!) ar trai acum in Europa, ce solutii ar gasi la problemele actuale ale musulmanilor din Europa, imamul insusi facand parte din una din numeroasele comunitati de musulmani de pe batranul continent. In seria de 6 articole acesta nu se fereste sa identifice probleme reale ale comunitatii de musulmani si a societatilor europene si demonstreaza ca exista solutii pentru ele daca se aplica metodologia Profetica. In fapt, el invita la un studiu mai amanuntit si open minded al activitatii Profetului.

M-am gandit in ultima vreme: Ce ar fi daca Profetul Muhammed (Pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa!) ar trai astazi in Europa?
Multe intrebari au urmat acestei idei: s-ar comporta precum unii musulmani si s-ar fi izolat de societate? Ar insista asupra unui anumit tip de imbracaminte, declarandu-l a fi sunnah (conform traditiei profetice) ori s-ar adapta la societatea si cultura in care traieste? Oare existenta sa in Europa ar modifica imaginea negativa pe care Islamul il are in media?
Faptul ca el este in Europa ar ajuta la prezentarea islamului catre nemusulmani intr-un mod mai practic si eficient?

Un ingredient lipsa

Cred in sufletul meu ca daca Profetul Muhammed (Pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa!) ar trai in Europa astazi, lucrurile ar sta cu totul diferit. Si nici nu trebuie sa ne gandim foarte mult de ce: el era un ganditor strategic. Lipsa unei astfel de gandiri strategice si planificari este una dintre cele mai mari provocari cu care se confrunta musulmanii din Europa in zilele noastre.
Un studiu mai amanuntit al biografiei Profetului ne arata planul complex si detaliat, inspirat divin pe care Profetul l-a urmat si care a contribuit la succesul misiunii sale. Planificarea strategica este unul din aspectele caracterului Profetului care este inca necunoscut multor musulmani. In Occident, nemultumirea musulmanilor este aceea ca in ciuda prezentei lor indelungate in Europa, ei se chinuie inca sa fie consacrati ca o comunitate, sa fie auziti si acceptati. In comparatie cu alte grupuri, care sunt de mai putin timp in Europa, musulmanii sunt in urma la integrare si acptare in sanul societatilor in care locuiesc.

Nu este de mirare sa intalnim in Marea Britanie, de exemplu, oameni care cred ca musulmanii sunt oameni agresivi, care adora o divinitate ciudata, numita Allah, care le porunceste sa ii macelareasca pe nemusulmani oriunde i-ar gasi.
Desi musulmanii sunt in Marea Britanie de mai bine de un secol, exista o lipsa a planificarii strategice, care ii tine la distanta de dobandirea unei convietuiri ideale si a unei implicari in societatea britanica. In peisajul musulman actual, multe moschei inca „fiinteaza” in India, Pakistan sau Bangladesh, desi se afla pe teritoriu Britanic.

Un alt exemplu este cel al musulmanilor care locuiesc in Europa si care, manati de sinceritate si iubire pentru Islam, din lipsa chibzuintei lor ingreuneaza lucrurile pentru cei care doresc sa devina musulmani. Ei incep prin a explica detaliile fiecarei miscari pe care urmeaza sa o faca un musulman dupa imbratisarea islamului si formuleaza un pachet confuz de reguli care ar putea zapaci chiar si un musulman practicant, toate in numele intampinarii sale in Islam.
Daca o femeie isi doreste sa imbratiseze islamul, unii oameni incep sa vorbeasca despre hijab, ori chiar acoperirea chipului inainte ca ea sa fie de macar o ora musulmana.

Nu mai este nevoie sa spunem ca nu poate exista decat o concluzie negativa la aceasta situatie. Cred ca daca Profetul Muhammed ar trai si ar vedea aceste situatii, le-ar spune acestor musulmani zelosi: „Luati-o incetisor, frati si surori! Incepeti cu un pas important, la fel cum am facut-o si eu cu oamenii din Mekkah. Aprindeti flacara credintei in inimi si lasati lumina sa creasca singura.”

Sa incepem cu inceputul: calea Profetului

Timp de 13 ani, cel mai important demers al Profetului a fost acela de a clarifica principalul scop al misiunii sale: sa le spuna oamenilor ca exista un singur Dumnezeu care trebuie adorat.

Pentru Profetul Muhammed, cei 360 idoli care inconjurau Kaaba au reprezentat o adevarata provocare care trebuia rezolvata cu un plan pe termen scurt. In acelasi mod, musulmanii europeni din zilele noastre se confrunta cu mai multe provocari care necesita planuri pe termen scurt, toate aflandu-se in cadrul unui plan pe termen lung.

Inainte ca musulmanii sa ceara respect si cooperare de la ceilalti, ar trebui sa rezolve problema idolului interior al conflictului si dezbinarii din sanul comunitatii si organizatiilor islamice. Ei trebuie sa unifice frontul intern inainte de a se adresa oricui se afla in afara cercurilor musulmane.

Pe de alta parte, ei trebuie sa devina un exemplu de incredere intre organizatiile islamice si neislamice, astfel incat sa fie acceptati de societate in linii mari.

Profetul a aparut intr-un mediu in care politeistii isi dedicau viata unor idoli care nu le erau de nici un folos si care nici daune nu le provocau.
Putem gasi astfel de „idoli” si in Occident. Acesti „idoli” includ media, care distorsioneaza realitate pentru a crea o stire etc. Un alt idol este spiritul de consum, care este creat prin multitudinea de reclame care ne bombardeaza zilnic.

Pentru a se confrunta cu aceste provocari, musulmanii trebuie sa conceapa un plan si sa-si clarifice scopul foarte bine. Facand totul in acelasi timp, nu va aduce nici un beneficiu musulmanilor. Ei trebuie sa se miste fara ezitare si sa se confrunte cu fiecare „idol” separat.

Profetul Muhammad a plasat nevoia de a eradica adorarea idolilor din inimile oamenilor ca fiind cea mai importanta din planul sau. Pentru ca o asemenea misiune sa aiba succes, el trebuia sa fie foarte logic si convingator in metodologia sa. De aceea putem gasi multe versete in care se vorbeste de puterea de creatie a lui Allah si semnele sale care sunt vizibile peste tot in univers; toate acestea au fosr revelate in perioada de timp in care Profetul se confrunta cu aceasta provocare mentionata mai sus. Aceasta etapa a continuat pe mai mult de jumatate din perioada de 23 de ani, cat a durat misiunea Profetului Muhammed.

Strategie bazata pe context

Chemarea pe care Profetul a facut-o in tot acest timp era foarte simpla si clara: „Adorati un singur Dumnezeu si reaizati faptul ca acesti idoli nici nu va ajuta, nici nu va prejudiciaza.”

Acesta a fost scopul strategic principal al Profetului in Mekkah, in timp ce locuia intr-o comunitate relativ omogena, iar el si companionii sai, atat timp cat au apartinut acestei comunitati au fost izolati/ostracizati si asupriti.

Cand aceasta etapa s-a incheiat si musulmanii au emigrat in Medina, intregul context s-a schimbat. In noua societate, acestia aveau legaturi cu evreii si politeisti arabi. Fiind puternici si reprezentand un component important al societatii, Profetul i-a condus pe musulmani spre obtinerea unui nou plan strategic, care se poate rezuma astfel:

1.   Punerea bazelor unei prezente puternice a musulmanilor, care sa nu poata fi dislocata prin introducerea islamului catre comunitatea locala, deschizandu-le poarta posibilitatii de a-l intelege si de a-l imbratisa chiar. Musulmanii trebuie sa depuna eforturi mai mari in cooperarea cu autoritatile locale pentru cauza binelui comun, organizarea unor targuri de prezentare a islamului, sa contribuie la combaterea criminalitatii si respingerea extremismului in societate, sa participe la dezbateri, sa tina prelegeri, sa participe la evenimente dedicate saptamanii/zilei pacii si la alte activitati interconfesionale.

2.   Integrarea in noua societate si manifestarea integritatii, atat prin participarea la viata publica, cat si in stabilirea unor relatii de comunicare cu alte comunitati. Acest lucru s-a intamplat atunci cand Profetul a incheiat un acord de aparare reciproca impreuna cu evreii si alte triburi nemusulmane care locuiau in Medina. Pentru ca acest lucru sa se realizeze, musulmanii trebuie sa participe la luarea deciziilor dintr-o tara prin participarea la vot. De asemenea ei trebuie sa faca lobby si sa se coalizeze cu alte componente ale societatii.


3.   Devenirea unui exemplu pentru ceilalti prin respectarea adevartelor invataturi ale islamului si adoptarea normelor societatii care nu incalca prevederile islamice. Cu alte cuvinte, practica ceea ce predici. Este trist cand musulmanii, prin comportamentul lor, isi castiga faima de a nu fi punctuali, de exemplu. Chiar mai rau atunci cand barbati musulmani se folosesc de femei nemusulmane pentru a-si dobandi cetatenia.

Daca observa ceea ce Profetul a dobandit in Medina, musulmanii ar trebuie sa isi dea seama ca el a depus eforturi pentru coeziunea societatii si cooperarea intre componentele sale, prin implicarea tuturor comunitatilor in activitati si proiecte benefice pentru toti.

Planul Profetului a fost acela de a aduce un exemplu mai bun de cetateni activi ci constiinciosi, care cel putin ii vor face pe ceilalti sa vada Islamul intr-o maniera favorabila. In mare masura Profetul a reusit sa indeplineasca acest scop si prezenta musulmanilor in Medina a adus un plus de valoare societatii.
Daca Muhammed ar trai printre musulmanii din Europa din zilele noastre, cred ca acestia ar fi avut mai multe realizari pe calea integrarii si implicarii. Cu toate acestea, musulmanii nu ar trebui sa se lamenteze inutil, caci niciodata nu este prea tarziu. Musulmanii pot crea un plan strategic si sa inceapa sa il implementeze imediat. Tot ce avem nevoie este o introspectie mai profunda a caracterului Profetului (Pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa!)

Sursa: OnIslam.net

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu