Subscribe:

Ads 468x60px

Forumul     
Forumul IslamulAzi

marți, 27 septembrie 2011

Ni s-a poruncit sa il iubim...


Ni s-a poruncit sa il ascultam; ni s-a poruncit sa il respectam; dar cheia ambelor porunci sta in faptul ca ni s-a poruncit sa il iubim.

Aceasta dragoste e mai mult decat un efort al buzelor; este o dragoste ce ar trebui sa ne invaluie vietile. Nimic de pe acest pamant nu ar trebui sa ne fie mai drag decat profetul Muhammed (Pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa!).
Aceasta nu este pur si simplu o emotie care ni se recomanda sa o avem; ci mai degraba este o emotie ce trebuie simtita in sufletele noastre. S-a relatat ca Profetul Muhammed (Pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa!) a spus: „Nici unul dintre voi nu va crede pana ce nu ii voi fi mai drag decat copiii sai, tatal sau si toti oamenii.” (Al-Bukhari).

Exista multe beneficii pe care le putem culege din dragostea fata de Profetul Muhammed, atat in aceasta viata cat si in viata de apoi. Trimisul lui Allah ne-a spus ca exista trei lucruri, in care daca o persoana isi afla refugiul, a gustat din dulceata credintei. Noi toti tanjim dupa aceasta dulceata, care ne confera o fericire interioara de neegalat. Dulceata poate fi gustata in aceasta viata si face adorarea lui Allah si straduinta pe calea Sa mult mai usoare si placute.

Primul dintre aceste trei lucruri este acela ca Allah si Trimisul Sau sunt mai dragi unui credincios decat orice altceva (Al-Bukhari). Un alt beneficiu pe care il putem avea din dragostea sincera fata de Profet este compania sa in Paradis. Un barbat a venit la Profet si l-a intrebat: „Cand va veni Ceasul de pe urma, Trimis al lui Allah?” Profetul l-a intrebat: „Ce ai pregatit pentru el?” Barbatul a raspuns: „Nu am pregatit multe rugaciuni, nici post, nici acte de caritate, dar il iubesc pe Allah si Trimisul Sau.” Profetul i-a spus: „Vei fi impreuna cu cei pe care-i iubesti.” (Al-Bukhari)

Prin simpla citire a relatarilor despre cum companionii il iubeau si isi manifestau aceasta iubire fata de Profet, ne face sa ne emotionam si sa ne dorim sa ne apropiem de Profet. Prin relatarile lor putem gasi motivatia pentru a ajunge sa-l cunoastem si astfel sa ne apropiem de el, la fel ca ei.

Printre aceste relatari este si cea a unui barbat care s-a dus la Profet si si-a declarat dragostea fata de el, precum si una din cele mai mari ingrijorari ale sale. El a spus: „Trimis al lui Allah, te iubesc mai mult decat imi iubesc familia si averea. Imi aduc aminte mereu de tine si abia astept sa vin si sa te privesc. Imi aduc aminte ca voi muri si tu vei muri si stiu ca tu vei intra in Gradina, vei fi inaltat printre Profeti. Cand voi intra si eu, nu te voi vedea.”

Pentru acest om nu era de ajuns sa isi doreasca Paradisul, ci dragostea sa profunda pentru Profet il facea sa tanjeasca sa ii fie companion atunci cand va avea orice isi va dori. Atunci Allah a revelat: „Cei care se supun lui Allah si Trimisului vor fi printre cei pe care Allah i-a binecuvantat cu harul Sau, ca si profetii, adevaratii evlaviosi, martirii si cei piosi.” (Sura An-Nisaa: 69)

Profetul a spus de asemenea: „Aceia din comunitatea mea care ma vor iubi cel mai mult sunt cei care vor veni dupa mine. Unii dintre acestia si-ar da familia si averea sa ma fi vazut.”

O alta relatare emotionanta este cea a unei femei care a mers la Aishah si i-a cerut permisiunea sa vada mormantul Profetului Muhammed. Aishah a dus-o la mormant si femeie, vazand doar mormantul Profetului, a plans pana a murit.

Vazand imensa dragoste ce i-o purtau companionii Profetului poate, ca in aceste vremuri, sa ne descurajeze, gandindu-ne ca nu vom putea niciodata ajunge la un asemenea nivel, fara sa-l fi vazut vreodata. Acestea sunt doar soapte ale lui Sheitan, menite sa ne indeparteze de cel mai benefic sentiment daruit omului. Profetul insusi ne linisteste, spunand: „Aceia din comunitate care ma vor iubi cel mai mult sunt cei care vin dupa mine. Unii dintre ei si-ar da familia si averea sa ma fi vazut.” (Al-Bukhari si Muslim)

Ce este iubirea?

Imamul Ali, al patrulea calif, a vorbit de respectul de care se bucura Profetul: „Oricine il vedea, dintr-o data era coplesit de prezenta sa; si oricine statea in preajma lui, il iubea.” Pentru a cunoaste centrul strduintei noastre, ar trebui sa incercam sa intelegem ce se presupune prin cuvantul dragoste. Cand discutam despre iubire, putem vedea ca este de mai multe tipuri:

1.    Placerea in perfectiunea exterioara

a.  Generala: aceasta se poate manifesta intr-un mod mundan, sub forma dragostei superificiale a frumusetii si aparentelor. Este forma de iubire care se dobandeste cel mai rapid, dar daca nu exista alte motivatii, aceasta dispare curand.

b.  In ceea ce-l priveste pe Profet: Putem sa depunem eforturi de a ajunge la acest nivel de iubire prin studierea calitatilor sale exterioare, cum ar fi infatisarea, stilul de imbracaminte, manierele si modul sau general de viata.

2.2.   Dobandirea unui castig din obiectul iubirii

a.    General: Aceasta se poate manifesta in mod mundan, sub forma iubirii superficiale a bogatiei si faimei.

b.   In ceea ce-l priveste pe Profet: am discutat pe scurt deja despre beneficiile si binecuvantarile obtinute din dragostea fata de Profet; exista multe relatari la care putem sa meditam.

3.   Placerea in perfectiunea nobilelor sale calitati interioare

a.    General: acest tip de iubire contine primele doua tipuri de iubire si dureaza cel mai mult.

b.   In ceea ce-l priveste pe Profet:putem sa ne straduim sa atingem acest nivel de iubire fata de el prin studierea calitatilor sale interioare, cum ar fi modestia, smerenia si generozitatea.

Allah sa ne faca dintre cei care au toate cele trei forme de iubire fata de Trimisul Sau si sa ne traim vietile conform acestei iubiri.

Semnele adevaratei iubiri

Acum ca stim ce inseamna dragostea, cum stim ca il iubim cum adevarat? Cum stim daca inimile noastre sunt cu adevarat inclinate care el si ca nu rostim pur si simplu niste cuvinte care nu au nicio rezonanta in interiorul nostru? Exista unele semne pe care le putem cauta si pentru care ne putem stradui, pentru a ne asigura ca avem aceasta dragoste necesara si dorita.

1.   Urmarea exemplului Profetului si ascultarea sa

In Coran nu ni se cere doar sa il ascultam pe Profetul Muhammed (Pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa!), ci sa ii urmam si exemplul. Exista multe beneficii care rezulta din ascultarea si urmarea exemplului sau, pe langa faptul ca este si un semn al dragostei fata de el.

a.    Ascultarea lui ca o maniera de a fi indrumat. Allah spune in Coran:
„Spune: «Supuneți-vă lui Allah și supuneți-vă Trimisului Său!” Dacă ei se întorc, el răspunde doar pentru cele cu care a fost însărcinat, iar vouă vă revine răspunderea pentru cele cu care ați fost însărcinați. Iar de vă veți supune lui, veți fi călăuziți. Și nu-i revine Trimisului decât transmiterea limpede [a mesajului].»” (Sura An-Nur: 54)

b.   Ascultarea lui este o maniera de a obtine mila lui Allah. Allah spune in Coran:
Și fiți supuși față de Allah și față de Trimis, ca să fiți iertați!” (Sura Ali Imran: 132)

c.    Ascultarea lui este o maniera de a intra in Paradis:
„Cei care se supun lui Allah și Trimisului Său, se tem de Allah și sunt cu frică de El, aceia vor fi izbânditori.” (Sura An-Nur: 52)

d.   Urmarea Profetului este un semn al dragostei fata de Allah, prin care Allah te va iubi si ii va ierta pacatele: „Spune: «[O, Profetule] Dacă Îl iubiți pe Allah, urmați-mă și Allah vă va iubi și vă va ierta păcatele voastre!»” (Sura Ali-Imran: 31)

2.   Preferarea legii pe care Profetul Muhammed a adus-o in defavoare dorintei proprii.
Allah spune in Coran:

„Însă, nu! [Jur] pe Domnul Tău! Nu vor crede ei [cu adevărat] până ce nu te vor lua pe tine ca judecător pentru cele care se iscă între ei și nu vor mai afla în sufletele lor temere față de ceea ce tu ai hotărât și nu se vor supune cu desăvârșită supunere [hotărârii tale].” (Sura An-Nisaa: 65)

3.   Pomenirea lui constanta:

Atunci cand iubesti ceva sau pe vineva, acela devine foarte des mentionat in conversatiile noastre si devine destinatia catre care gandurile noastre calatoresc.

4.Dorul de el:

Oricui iubeste ii e dor de cel/cea pe care o iubeste. Daca gasesti in sufletul tau dor pentru Profetul Muhammed si dorinta de a-i vedea chipul, afla ca acesta este un semn al adevaratei iubiri fata de el.

Respectarea lui si manifestarea smerenei atunci cand el este mentionat.

Manifestarea iubirii fata de cei pe care el ii iubea.

Atunci cand iubim cu adevarat pe cineva, ii iubim si pe aceia care au adus fericire in inima celui iubit de noi. Printre cei pe care Profetul i-a iubit cu adevarat au fost: Khadija, Aisha, Fatimah, Hassan, Hussein, companionii si musulmanii ca un intreg.

Iubirea Coranului

Sfatuirea sincera a comunitatii sale

Fie care aceste semne ale dragostei si compasiunii fata de iubitul nostru Profet sa fie preponderente in viata noastra cotidiana, apropiindu-ne de momentul in care vom bea din palmele sale in Ziua Judecatii si intrarea in Paradis alaturi de el.

Sursa: http://www.suhaibwebb.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu